12 de març 2008

Dom Cassià Maria

Poc a poc van traspassant els mestres lliures d'abans.

Lliure per compromís amb el país, amb la gent i amb la seva fe. Lliure perquè la seva trajectòria li va permetre parlar clar i enfrontar-se amb bonhomia de monjo a l'estructura de pensament sovint arnada i més sovint desubicada dels jerarques de l'església.

Va saber mantenir el sentit de santuari d'un monestir, el sentit de refugi. Va saber posar pau i acollir a qui corresponia i va saber seguir sent símbol. El pessebre-parc-temàtic de la muntanya no són seus però també són signe del temps.

Més enllà del compromís amb el país i la pau (fou un dels pocs personatges públics d'aquest país que van poder i saber donar suport a en Carod després del numeret de Perpinyà) ha sabut lluitar perquè el dret i la llibertat de les persones fràgils siguin reals i efectives. N'ha fet una fundació perfectament prosaica.

Tant de bo tots plegats en sabéssim una mica més. Amén.

3 comentaris:

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Persones com el pare abat Dom Cassià Just ens fan molta falta.
A l'església(conjunt dels cristians, i a Catalunya.
Descansi en pau.

Jesús Cardona ha dit...

Qquella famosa entrevista a l'Avui del 95 o va posar cap per avall els dogmes catòlics!"La gent no està per fer el que diuen els capellans". No he tornat a escoltar una reflexió tan lúcida. Tornaré a Catalunya fet un protestantot

esparver ha dit...

Jesús, la diferència entre una religió d'estat i una altra no és la religió, és l'estat.

Suposo que ja toca

Vaig voler començar una cosa però per variar la realitat m'ha passat per sobre. És evident que no me n'estic sortint de la mateixa m...